YEŞİLYOLCULAR | SANAL ALEMİN İMAM HATİP ŞUBESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

2 posters

    BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ

    MERVE
    MERVE
    YETKİLİ

    YETKİLİ


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 596
    Yaş : 39
    Nerden : İSTANBUL
    Okul : KADIKÖY İMAM HATİP LİSESİ
    İleti : SükuTun sırrı hakikatini bilenler sözün hakkını vermeyi de bilirler...!
    Ruh hali : BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ Uzgun10
    Teşekkür : 5
    Puanı : 355
    Kayıt tarihi : 25/10/08

    BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ Empty BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ

    Mesaj  MERVE Cuma Nis. 24, 2009 12:05 pm

    Dünyanın her yerinde bebeklerle kurulan ilişkilerde anne her zaman daha önde görünür. Gün boyu bebeğiyle ilgilenen annedir, onu emziren, ağladığında yanında olan, gece uyandığında yanına koşan ilk odur. Dokuz ay bebeğini karnında taşımanın farklılığıyla anne-bebek arasında özel bir bağ kurulur. Oysa ki, bu özel bağ yalnız anneyle değil baba ile de kurulmalıdır. Bebekler için annesinin cildi ve kokusu kadar babasının cildini ve kokusunu hissetmek de önemlidir. Kendilerine dokunulmasından, annelerine ve babalarına kalp atışlarını duyacak kadar yakın olmaktan haz duyan bebekler, babalarının sesini duymaya ve hareketlerini izlemeye bayılırlar.

    BABANIN OMZUNDA YATMAK HUZUR VERİYOR

    Çocuğun özgüven gelişiminin temellerinin bebeklik döneminde atıldığı düşünüldüğünde anneler kadar babaların da bebeği ile duygusal ve fiziksel yakınlaşma kurması gerekiyor. Bebeği ile şefkatini ve ilgisini paylaşan babaların çocuğun gelişiminde önemli rol oynadığını belirten uzmanlar, baba-evlat arasındaki sağlam ilişkinin bebeklikten başladığını ifade ediyorlar. Uzmanlar ayrıca gün boyu annesiyle bir arada olan bebeğin babasının kokusunu özlediğini, bu bakımdan akşam eve gelen babasının omzunda yatmanın kendisini çok mutlu ettiğini söylüyorlar.
    Uzman Psikolog Ferhat Çelik, bebeklerin özgüveninin anne- babasının fiziksel ve duygusal davranışlarıyla gelişeceğini söylüyor. Bebeklerde güven duygusunun iyi beslenme, güzel uyku, tuvalet ihtiyacının giderilmesi ile anlam bulduğunu belirten Çelik, “Sevilen, öpülen, okşanan, konuşulan, agularına tepki verilen bebekler kabul edildiğini hisseder. Böylelikle bebekler kendine ve ebeveynine güven duymayı öğrenir” diyor. Bebek için şefkat ve merhametin fiziksel ihtiyaçları kadar önemli olduğunu vurgulayan Çelik, anne kadar babanın da rolüne dikkat çekiyor. Çelik, babanın çocuğunu öpmesinin, okşamasının, şakalaşmasının tamamen bebeğinin ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu söylüyor. Çelik ayrıca babaların bebekleriyle birlikte olmanın ve ona zaman ayırmanın huzurunu duyacağını da sözlerine ekliyor.

    BABALAR, BEBEĞİNİZLE UYUYUN

    Babalar yoğun iş temposu nedeniyle bebekleri ile daha az vakit geçirmek zorunda kalmaktan şikayet ederler. “Bebeğimle yapacağım şeyler çok az, sevgimi yeterince paylaşamıyorum, annesiyle daha çok vakit geçiriyor, kucağıma alıp seviyorum, başını okşuyorum, çalıştğım için başka bir şey yapamıyorum” gibi sözler babaların en çok dile getirdikleri şikayetler. Aslında bebekleri ile sağlıklı iletişim geliştirebilmeleri ve onlara yeterli ilgi gösterebilmeleri mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken kısa da olsa bebeğiyle özel zaman geçirmektir.

    Uzman Psikolog Ferhat Çelik, bebeklerin babalarıyla daha çok şey paylaşmak istediğini belirterek, şöyle devam ediyor: “Bir baba, karnı doymuş ama henüz uykuya hazır olmayan bebeğini kucağında gezdirebilir, çevrelerindeki eşyaları inceleyebilirler ya da sadece bakışıp gülüşerek birbirlerinin varlığının keyfini çıkarabilir. Eğer bebeğin uykusu gelmişse, baba rahat bir koltuğa oturup, bebeği de göğsüne yerleştirip uykuya geçmesini sağlayabilir. Ayrıca babalar her şartta bebeklere bir şeyler okuyabilir. Hatta baba en minik bebekle bile gazetesini sesli okuyarak haberi paylaşabilir. Bebekler kendilerine konuşulmasını, sürekli aynı sesi duymayı çok severler.” Çelik, “Babaların özellikle hoşlandığı veya hoşlanabileceği bir diğer aktivite banyo zamanıdır” diyor. Banyo zamanının babayla bebek arasında özel bir ilişkinin gelişmesini sağladığını ve bu aktivitenin baba ve bebek için eğlenceli olduğu kadar öğretici de olduğunu söylüyor. “Bebeğin göbek kordonunun düşmesinden itibaren babalar da bebeği rahatça yıkayabilirler. Bebeğin suyla tanışmasını, ilk tepkilerini ve yavaş yavaş oyun zamanlarına geçişini izlemek en keyifli anlardan biridir. Banyo zamanları baba ve bebeğin birlikte yalnız vakit geçirmelerine imkan sağlayan zamanlardır. Bebek ve babanın yalnız zaman geçirmesi ararlarındaki bağın güçlenmesini sağlar. Paylaşılan özel anlar ilişkiyi güçlendir ve geliştirir. Küvet ve duş sistemi varsa, minik bebeği yıkamak baba için çok da kolay olacaktır.”

    KİŞİLİK GELİŞİMİNDE BABALARIN ROLÜ

    Bebeği ile yoğun iletişimde olan babalar ileride çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kuruyorlar. Etkin bir baba rolünün aslında bebeğin gelişimine olumlu yönde katkıda bulunduğu ve babanın bebeği ile ilişki kurma biçiminin onun kişiliğini etkilediği bir gerçek. Aşırı otoriter ve ilgisiz bir babaya sahip olan bebekler büyüdüklerinde utangaç, çekingen kişilik özellikleri geliştiriyor. İlgili ve sevgi dolu bir babanın kollarında büyüyen bebekler ise birey olduklarında sosyal uyum yeteneklerini arttırıyor, liderlik özellikleri geliştirebiliyorlar. Sağlıklı otorite sağlayamayan, disiplinsiz ve aşırı hoşgörülü bir tutum içinde olan babalar ise bebeklerinin üzerinde bazı uyum ve davranış bozuklukları oluşmasına neden oluyor.
    MAfacan
    MAfacan
    Yeşil Yolcu

    Yeşil Yolcu


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 613
    Yaş : 32
    Nerden : BURSA / TRABZON
    Okul : BİAİHL
    İleti : RABBİM KALBİMİ TUT..! BUNA İHTİYACIM VAR..!
    Ruh hali : BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ Tuhaf10
    Teşekkür : 7
    Puanı : 490
    Kayıt tarihi : 20/02/09

    BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ Empty Geri: BEBEĞİN HUZURU BABANIN ŞEFKATİNDE GİZLİ

    Mesaj  MAfacan Cuma Nis. 24, 2009 9:36 pm

    saolsn gerekli bi paylaşm idi

      Similar topics

      -

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 2:30 pm